Blog pro rodinu a přátele, aby si mohli číst, co zažíváme.


Made in USA

(9.10.2017 Hrušovany u Brna, 8ºC, polojasno)

Ať už si v Americe kupujete cokoliv, je dost těžké najít něco, co bylo vyrobeno přímo v USA (podobně jako u nás v ČR je vše Made in China.). Spíš najdete cedulky Made in Mexico, Sri Lanka, Vietnam, Bangladesh apod. Ale občas se zadaří a my minimálně o jedné „věci“ můžeme hrdě prohlásit „Made in USA“. 😊


Malá nápověda
Dospělí jistě ví, jak na to. Dětem ať to vysvětlí jejich rodiče. Ale zkrátka došlo k tomu, že jsme usoudili, že jsme již dost staří na to, abychom rozšířili počet členů naší domácnosti. Jako já osobně bych ještě nějakej ten pátek (asi tak deset let 😉) klidně počkala, ale Péťovi začaly tikat biologické hodiny. A zadařilo se. 😊 Nebudu se rozepisovat o radostech a strastech těhotenství, ale chtěla bych popsat zdravotnickou péči v USA, protože ve srovnání s ČR je dost odlišná.

Tak a je to
Po zjištění, že teda asi jako fakt (2 testy mi stačily 😉), jsem si na netu našla kliniku a telefonicky se objednala. Žádný spěch, volno mají nejdřív za tři týdny. V den D si Péťa vzal odpoledne volno z práce a celí nedočkaví jsme jeli. Ordinace se nacházela, tak jak je tady obvyklé, v bloku kancelářských budov a obchodů. Nikomu tady nepřijde divné, že zubař sídlí hned vedle cukrárny a z druhé strany je zastavárna. Gynekolog sídlí vedle Starbucks a ve vedlejších dveřích je realitka. 😲 Našincovi to zpočátku přijde trochu úlet, ale má to minimálně jednu nespornou výhodu. Pokud jdete např. na kliniku léčby pohlavních chorob, tak se do poslední chvíle můžete tvářit, že si jdete pro kafe a do těch pravých dveří zaplujete jakoby náhodou, rychle a nenápadně. 😁 Druhou výhodou taky je, že se většinou jedná o celý blok budov s velkým parkovištěm, takže se vám nestane, že byste jak tydýti třikrát objížděli blok a nemohli najít místo na zaparkování.

Vlezli jsme dovnitř, do čekárny plné těhulí a u stolečku se zaregistrovali. Když člověk přichází poprvé, musí vyplnit stoh papírů o zdravotním stavu a hlavně o pojištění. To je asi to hlavní, co je zajímá – jestli máte jak zaplatit. Nám bylo řečeno, že máme úžasné pojištění a všechno je „100% cover“, jakože 100% kryté a nebudeme nic doplácet. Nevím, co měli z matematiky, ale hned při další návštěvě nám hlásí, že tam visíme 90 doláčů a pokud je nezaplatíme, že nám neposkytnou další ošetření. 😩 Aha. Asi není 100% jako 100%.

Pak mě poslali na WC, abych dala moč. Tenhle systém mi teda přijde mnohem lepší než v ČR, kdy člověk nese v kabelce z domu ochcanou zkumavku, kterou si předtím koupil v lékárně. 😊 Normálka na záchodě jsou kelímky (dost velký, aby se člověk trefil 😄). Ten si podepíšete, naplníte, samozřejmě zavřete a vložíte za dvířka ve stěně. Z druhé strany jsou taky dvířka, odkud to odebírají sestry a odnášejí do laboratoře.

Po chvíli čekání v čekárně, si nás vyzvedla sestra, zvážila mě, změřila tlak a odvedla do ordinace. Člověk si říká, že už má vyhráno, když jde do ordinace, ale tady můžete čekat 2 minuty, ale taky třeba 40. 😮 Záleží, jak moc má doktor fofr. Jinak zdravotní sestra je spíš taková administrativní pracovnice, protože kromě toho vážení a měření tlaku žádné zdravotnické úkony nedělá, spíš chystá papíry a funguje jako takový uvítací výbor.

Taky je tady zvykem, asi z důvodu že doktorův čas je extrémně drahá komodita, že jednou jdete na vyšetření k doktorovi a jednou k porodní asistentce, pak zase k doktorovi a příště k asistentce. Pokud se teda neděje něco vyžadujícího odborníka. Kromě prvního vyšetření, které je trochu důkladnější, totiž ty ostatní vypadají tak, že doktor přijde do ordinace, zeptá se, jestli je vše ok, přenosným monitorem změří tep dítěte, zeptá se, jestli máte nějaký otázky, okomentuje výsledky z odběrů z minula a zase odfrčí pryč k dalšímu pacientovi. No a to zvládne i porodní asistentka (ale zase ne zdravotní sestra 😉). Mě tenhle přístup nějak zvlášť nevadil, možná spíš i vyhovoval. Já nemám doktory ráda a jsem radši, když si mě moc nevšímají. Tady žádné vyšetření nedělají zbytečně. Pokud se vám něco nezdá, nebo pokud jsou špatné výsledky ultrazvuku nebo krve, tak vás samozřejmě vyšetří, ale pokud je vše ok, tak to spíš nechávají volně plynout.

Spolkla jsem meloun
Stejně jako všude v USA i ve zdravotnictví jde hodně vidět přezaměstnanost. Úkoly, co v ČR dělá jeden člověk a v pohodě to zvládá, si tady rozdělí tři. Takže takováhle ordinace má dvě recepční, které zapisují příchozí, objednávají pacienty a kasírují platby. Asi 6 zdravotních sester, které váží, měří tlak a uvádí pacienty. 3 porodní asistentky na odborné úkony, 3 doktory na nejvíc nejodbornější 😄 úkony a jednoho dalšího specialistu na ultrazvuky. Ale pozor. Paní co dělá ultrazvuky, nemá doktorský titul, takže vše co viděla na ultrazvuku, nám říkala ve stylu „asi, zřejmě, vypadá to,… ale já nejsem doktor, takže obrázky předám a on vám to popíše na příští návštěvě“. Samozřejmě to vždycky bylo tak, jak nám to řekla ona. Ale na oficiální vyjádření jsme si vždycky museli další tři týdny počkat. To mi přišlo dost zcestný. 😟

Když už si myslíte, že jste tentokrát vyvázli bez braní krve, kterýho se třeba já docela bojím, dostanete při odchodu „žádanku“ do laboratoře a odklušete o dveře vedle, kde vám tu krev vezmou. Takže znovu recepce, čekárna a sestra odvádějící vás do ordinace. V laboratořích celý den jenom berou krve, příp. dělají výtěry z různých tělních otvorů. 😉 Takže se dá říct, že jsou to fakt profíci. A poradili si docela snadno i s mýma neviditelnýma žílama. Jen jednou jsem měla nemilé překvapení. Ještě v čekárně jsem s Péťou vtipkovala, že při mým štěstí by mě mohla dneska drastit nějaká žákyně. Zavolala mě stejná sestra jako vždycky, tak jsem si oddechla. 😌 Ale dojdeme do ordinace a ona říká, tohle je Dawn, studentka a dneska vás má na starosti místo mě. 😱 Jako naschvál. To jsem teda měla čuch. Dobře to dopadlo, podařilo se jí to napoprvé. Ale ona nervózní, já nervózní, žílu hledala asi 5 minut, já ruku uškrcenou. 😊 Vědět to předem, tak tam asi nevlezu.

Když to vezmu kolem a kolem, jsou v našem a americkém zdravotnictví velké rozdíly, ale nedá se říct, že bych s jedním z nich byla o mnoho víc spokojenější než s druhým. Jako ve všem, něco je lepší tam, něco tady.

V USA určitě oceňuju:
  • moderní ordinace s novým vybavením (nad pravěkýma nástrojema, který na mě používali tady, jsem jen nevěřícně kroutila hlavou 😉)
  • chování personálu (z toho, že jsem opravdu našťouchlá, měla paní doktorka upřímnou radost a dělala „jeeeej“ 😆. Všichni jsou milí, usměvaví, ochotní. I když i ČR v tomhle udělala docela pokrok. Úplně milí, usměvaví a ochotní zdravotníci tady ještě nejsou, ale vyloženě zapšklej ksicht, jsem potkala jen jeden v Bohunicích. 😉)
  • přístup k soukromí (neexistuje, aby sestra v průběhu vyšetření otevřela dveře a celá čekárna měla výhled až bůhví kam, jak se mi tady stalo několikrát)
  • poněkud volnější pojetí prohlídek (to už jsem popisovala výš).

Na druhou stranu se mi nelíbí:
  • extrémní orientace na peníze (pokud nemáte pojištění nebo hodně peněz v hotovosti, nikdo se s váma ani nebaví – bezproblémový porod, kdy po 24 hodinách jdete domů, dle výpisu z pojišťovny stojí 400-600 tis. Kč, jen ten porod, veškeré předchozí prohlídky a vyšetření se počítají zvlášť 😞)
  • zdlouhavost (všechno jde přes 5 lidí a než se něco dozvíte, tak to podle toho i trvá)
  • způsob komunikace, pokud něco potřebujete nad plán (nemyslím, že by byl někdo protivný nebo něco takovýho, ale to že pokud něco potřebujete mimo dobu návštěvy, nic se nedozvíte. Neexistuje třeba email, kam můžete napsat. Mají jen jeden telefon pro celou kliniku, kde je ale záznamník, vy tam namluvíte, co potřebujete a až má někdo čas, tak se vám ozvou. Třeba za dva až tři dny. V tu dobu už je problém většinou passé, člověk si ho radši nějak vyřeší sám. 😧)

Každopádně vám přeju, abyste nepotřebovali zdravotnictví ani české ani americké. A když, tak jedině při radostné události.

Tohle je výsledek 😍

Žádné komentáře:

Okomentovat