Blog pro rodinu a přátele, aby si mohli číst, co zažíváme.


Čím naplnit pupky


(31.5.2018 Hrušovany u Brna, 29°C, jasno)

Když už člověka netěší v životě nic, v práci ho to se.e, děti jsou nevděčné o manželovi ani nemluvě, vždycky je tu jedna věc, která vás nezklame. A to jídlo. 😋 Já mám k jídlu vztah velice kladný, možná až moc. 😉 Ale za to nemůžu, máme to v rodině. Jak se jinde chlastá, tak u nás se žere. 😄 Péťa taky není žádný anorektik, takže si v jídle libujeme oba. Ať už v ČR nebo v Americe.

Naše nejoblíbenější potraviny z obchodu jsem vám popsala v minulém blogu o nákupech (i když jsem zapomněla na preclíky v čokoládě 😉), tentokrát bych ráda představila naše nejoblíbenější restaurace a fastfoody. Restaurace v USA bych rozdělila na dva druhy – s ubrusem a bez ubrusu. S ubrusem je hogo fogo restaurace, kde máte panďuláka, který vám zaparkuje auto, ke stolu vás usazuje obsluha, měli byste mít vhodné oblečení, na klín si dáte látkový ubrousek a tak. Je to i na místní platové poměry dost drahá záležitost a Amíci sem chodí spíš výjimečně. My v takovéhle nebyli ani jednou. Na to jsme moc lakotný. 😄

Pro nás byly vrcholem restaurace bez ubrusu. Něco jako běžná restaurace u nás, jen ten ubrus chybí. Máte normální obsluhu, vybíráte z jídelního lístku, odnesou vám nádobí, ale není to žádná „kostka ve skluzu“. My byli v Olive Garden a v Chili´s. Chili´s mě teda moc neoslovila. Vaří mexické jídlo, což nemám moc ráda, a kdyby se tam nešlo v partě, tak si radši vyberu něco jiného. Nic špatného tam nebylo, prostě mi jen nevyhovuje druh jídla.

Zato Olive Garden mě uspokojila moc, tam vaří italskou kuchyni. Po příchodu se vás číšník zeptá, jestli chcete „Soup or Salad“ (nebo taky Super salát, že Báro? 😉😂). Vybrané dostanete jako první chod a množství je víceméně neomezené. Přidají vám, kolikrát budete chtít. Plus k tomu dostanete úžasné garlic bread. Až se napráskáte dosyta, donesou vám hlavní chod. To, co jste si objednali jako hlavní jídlo. Musím říct, že všechno chutnalo na jedničku. Kdo má žaludek velikosti medicinbalu, může si objednat ještě zákusek. To už jsme nezvládli. Neznalí poměrů jsme totiž snědli polívku i salát (já si dala salát a Péťa polívku a jedli jsme napůl, nepřidávali jsme si), česnekové bagetky a větší část hlavního jídla. Vypozorovali jsme, že Amíci už to mají vychytaný. Nabouchají se polívky, salátu a baget (třeba na třikrát), hlavní jídlo jen rozvrtají a nechají si ho téměř celé zabalit sebou na večeři. Takže za jedny peníze mají vlastně dvě jídla. 😮 Příště už budeme chytřejší. Za dva lidi jsme platili kolem 50$ i s dýškem.

Dýško je v USA velice ošidná věc, zejména pro nás z ČR, kde není zvykem dávat nějaké větší částky. Obecně mají v Americe zaměstnanci v pohostinství minimální mzdy a počítá se s tím, že druhou část, zhruba stejně velkou jak ten základ, si vydělají na spropitném. Dýško se předpokládá automaticky a to docela vysoké, přímo na účtence je na něj i kolonka. Pokud si myslíte, že třeba 9,50$ zaokrouhlíte na 10$, tak se setkáte s velmi překvapenými pohledy a může se stát, že se vás budou ptát, s čím jste nebyli spokojení, co se vám nelíbilo, proč dáváte tak málo. Pokud jste byli velmi spokojení, dává se alespoň 20% z utracené částky, pokud spokojení, dáváte 10%, a pokud to mělo mouchy, dáte 5%.

V některých restauracích vám donesou lístek, kde je částka za jídlo a vy máte dopsat výši spropitného a celkovou částku, pak teprve platíte. Ve vychytanějších restauracích, kde myslí i na méně zdatné v matematice, platíte přes terminál. Na obrazovce se vám ukáže výše útraty a vy posuvníkem přidáváte spropitné, takže vidíte, kolik je to procent a kolik je absolutní výše platby. Já s tímhle systémem moc nesouhlasím, aby mě někdo nutil platit dýška, protože se to tak prostě dělá a chudáci číšníci mají nízké platy. Příčí se mi dorovnávat lakotnost majitele, který mě nutí platit místo něj něčí mzdu.😦

I tohle byl jeden z důvodů, proč jsme radši chodili do fastfoodů. Měli jsme je víc v oblibě i proto, že je jich víc druhů, tj. máte nepřeberné množství možností, co si dát, je to rychlejší a nestojí to majlant. Pro odpůrce fastfoodů už raději nečtěte dál, neboť v dalších odstavcích budu jásat a slintat nad jejich jídly. 😉 S tím, že teda ještě musím říct, že FF, které přišly do ČR z Ameriky (McDonald´s, KFC, Burger King), patří mezi ty nejslabší tam a šli jsme do nich jen výjimečně. Radši jsme si vybrali jiné. Ale i tak americký McD, KFC nebo Burger King pořád chutnají asi o milion líp než tady. Jo a ještě až na absolutní vyjímky (myslím že Wendy´s) je všude samozřejmostí bezedný kelímek.

Co koupíte v americkém McDonaldu. Hranolky už jsou užraný, bylo jich víc. 😉
Můj úplně nejvíc nejoblíbenější byl Arby´s. 💖 Místo běžné mleté placky mají v burgeru naplátkované maso (hovězí, kuřecí, krůtí) a místo normálních hranolek mají kořeněné krucánky (curly fries). Jako fakt porno. V limitované edici jsem ještě ujížděla na gyropitě (plátky masa v pitě se zeleninou a máčkou), mintchoclitovým šejku a pomerančovým šejku. Arby´s by byl první, kam bych šla na jídlo, kdybychom do USA někdy jeli znovu.

Mintčoklitový šejk, krucánky, burgr, gyropita z Arbího
Ještě jednou Arbí. Na to se neomrzí dívat. 😄
Z hamburgráren 🍔🍟 jsme měli ještě rádi Jack in the Box. Ten je takový obyčejnější, ale krucánky tam mají taky, hambáče jsou mňam a oreový šejk je výtečný. Párkrát jsme taky byly v Culver´s, tady jsou odborníci na zmrzky a šejky. Výhodné kupónkové akce mívají v Carl´s Jr. A Péťovým nejoblíbenějším místem na hamburgry bylo Fuddrucker´s. Ten je trochu dražší než ty předchozí, ale mají výbornou teplou sýrovou omáčku, oreový šejk, místo hranolek americké brambory a burgr si dotvoříte sami libovolným množstvím zeleniny a omáček. Na paty podle Péti Fuddrucker´su šlape hamburgrárna In-N-Out. Mě na ní nepřišlo nic zvláštního, ale Péťa tam chodil moc rád. Nemají extra výběr, ale hranolky dělají přímo z brambor, ne z předsmažených polotovarů. Cenově se s celým meníčkem u výše jmenovaných vejdete do 10-12$, ve Fuddrucker´s do 20$.

Jednodenní dieta neboli salát v Carl´s Jr. 😊
Fuddrucker´s, už bez diety 😄
Protože pořád nejde jíst jen hambáče, oblíbili jsme si i jiné druhy FF. Téměř každé úterý jsme si jezdili pro pizzu do Little Caesars. 🍕 Dávali jsme si klasickou Pepperoni (pálivý salám), byla jen za 5$ (+daň) a dosyta jsme se z ní najedli oba. Občas jsme ještě přihodili Crazy Bread (česnekový chleba nebo spíš takové tyčinky). Pobočka tohohle řetězce byla jeden čas i v Čechách, ale bohužel je zrušili. 😢 V pátek a na většině výletů jsme chodili do Panda Express. To byla taková naše jistota. 😊 Panda má ťamanský jídlo. 🍜 Vyberete si, jestli chcete rýži, nudle nebo zeleninu a k tomu dvě masové přílohy. Masa dávají opravdu hodně, tak jsme si dávali jedno běžné jídlo (nudle a dvě masa) plus rýži navíc a rozdělili jsme si to na dvě plnohodnotná jídla. Ke každému jídlu ještě dávají Fortune Cookie, neboli koláček štěstí. Takovou tu sušenku, jak je v ní po rozloupnutí papírek s nějakým moudrem. Jednou jsem tam měla i čísla do loterie, ale bohužel jsem nevyhrála ani dolar. 😣 Na ťamanský jídlo jsme ještě občas zašli do Pei Wei, to ale bylo trochu dražší a většina jídel byla hooodně pikantních.

Pepperoni pizza a Crazy Bread z Little Caesars
Dobré sendviče koupíte v Port of Subs nebo v Subway. Ten znáte z ČR taky, nabídka je téměř totožná. Když už jsme měli absťák po evropském jídle, chodili jsme do Schlotzsky´s. Už podle jména jde jasně poznat, že to nebude žádná „Amerika“. 😉 Sem se dá jít taky na sendviče, ale my si sem chodili dávat pizzu a těstoviny a výborný česnekový chleba. 🍞 Na některých pobočkách prodávají i skořicové rolky, těm jsme ale na chuť nepřišli. Výbornou neamerickou variantou večeře je i Greek Pita. Vlastní ju praví Řeci, což poznáte podle trochu méně usměvavého chování, než obecně mají Amíci a hlavně podle nosů. 😄 Takové pěkné orlí skoby se jen tak nevidí. 😄 Ale jídlo měli naprosto excelentní. 👍 Několik druhů gyrosů, pita chleba, zeleninové saláty, rozsýpavá rýže. Fakt mňamózní záležitost. Cenově blíž spíš Fuddrucker´s, takže jsme sem chodili při zvláštních příležitostech (narozeniny, výročí nebo když Péťa zůstal příliš dlouho v práci 😉).

Sendvič ze Subway
Naprosto exkluzivní jídlo z Greek Pita
Naopak typickou Ameriku (ale ne hamburgr) ochutnáte ve žrádelně Pork on A Fork. Specialitou je trhané vepřové maso, fazole, mac&cheese a bramborové mřížky. I prostředí je takové typické. Uvnitř to vypadá trochu jako ve stodole. Mexické jídlo, což už si Amíci převzali za své, jsme jedli v podniku Chino Bandido. Schválně píšu v podniku, protože to bylo silně podezřelé místo. Péťa sem chodil s kolegy z práce a mě sem taky vzal, protože mu chutnalo. Jídlo nebylo špatné, ale pravé mexické, takže pálivé jak čert a ke všemu kupa fazolí. Což není nic moc pro mě. Jídelna se navíc nacházela v docela podezřelé čtvrti, v ještě podezřelejším bloku budov, kde bych hledala spíš drogového dealera než restauraci 😉 a že by se to tam nějak skvělo čistotou, se taky říct nedá. Ale zažívací obtíže jsme z toho neměli, tak to asi nebylo až tak hrozný, jak to vypadalo. 😎

Podezřelé jídlo z ještě podezřelejšího podniku Chino Bandido 😉
Doporučené jsme taky měli Chick-fil-A, ale tam nám teda opravdu nechutnalo. Má to být jakože zdravé stravování, takže suchý kus kuřecího prsa, tuňákový sendvič na studeno a další podobné „mňamky“. Každé úterý chodili někteří Péťovi kolegové do Shane´s Rib Shack, zejména ti spořiví. Zrovna v úterý měli totiž jakousi speciální slevovou akci. Ale některé jídlo si člověk nedá ani za poloviční cenu. Nabídka byla docela podobná KFC, ale všechny kůžovatý kuřata s kostí byly ještě namáchaný v palivý barbecue omáčce. 🍗 Takže tam jsme byli jen jednou a pak už jsme to měli spíš jako srandu, že když mě Péťa čílil, tak jsem mu říkala, že doma nedostane oběd a bude muset jít do Shane´s. 😄

Oběd v Shane´s
Za zmínku určitě ještě stojí koncept All You Can Eat, kde zaplatíte něco jako vstupné (většinou 12-15$) a můžete zbouchat, cokoli se do vás vejde. My zkusili jeden čínský New Super China Buffet. U dveří nahlásíte počet lidí, oni vás usadí, dají vám pití a příbor a pak už se jen k prasknutí cpete. Uprostřed jsou pulty se vším možným jídlem a vy si nabíráte a přidáváte, kolikrát chcete. Až už se do vás nevejde ani zrníčko rýže, zaplatíte a odkulíte se domů, kde budete ještě 2 dny trávit. 😌 Určitě doporučuji nějaký All You Can Eat vyzkoušet, je to príma zážitek. Konkrétně tenhle čínský nabízel polévky, ryby, různé druhy masa po ťamansku, přílohy, saláty, sushi 🍣 a dezerty 🍰. Mně tam moc chutnalo a chtěla jsem tam chodit častěji, ale Péťu moc neoslovili. Asi nechtěl, abych mu nakynula do velrybích rozměrů.😄

Tak jak mám ráda jídlo, tak ještě o stupeň víc miluju sladké. 💋 Ale to je asi nějaká dědičná porucha. 😇 Oproti našim mi americké sladkosti chutnají míň. Ale i tady se dají najít pěkně vypečené kousky. 😋 Vynikající donuty prodávají v LaMar´s. 🍩 Každý den mají asi 20 druhů a jsou fakt lahodné, jen se na jazyku rozplývají. Často jsme si je kupovali na výlety na sváču. Úplně nejradši jsem měla cukrovo-skořicový nebo plněný marmeládou. Péťa překvapivě ulítával na kokosovém (kokos není normálně jeho favorit) nebo na ořechovém s čokoládou. Stály 1-2$ podle druhu. V běžných obchodech koupíte třeba za 50 centů, ale ta chuť se vůbec nedá srovnávat. Dobré donuty mají i v Dunkin´ Donuts. To už je ale větší řetězec, takže jsme si pochutnali, ale LaMar´s je prostě nej. V obou případech ale doporučuji nákup ráno, protože později už je spousta druhů vykoupená. Donuty jsme ochutnali ještě ve Fractured Prune. Tam měli neobvyklé příchutě a smažili je čerstvě přímo před vámi, ale oba jsme se z nich pos.ali, takže jsme tam příště už nešli. 😕 Netvrdím, že byly zkažené, ale asi teplý koblih nebo druh oleje neudělaly našemu zažívání dobře.

LaMar´s
Dunkin´ Donuts
Fractured Prune
Kromě donutů Amíci ulítavají ještě na cupcakes. Párkrát jsme si koupili u Sweet Daddy Cupcakes. Vypadají krásně, mají spoustu druhů, prodavači jsou jen chlapi. Mě chutnaly, Péťovi až tak moc ne. On radši maso. 😉 Ale připravte se na glykemický šok, protože jsou opravdu ale opravdu HODNĚ sladké a i já (přeborník na sladkosti) jsem sama nedokázala sníst jeden celý na posezení. 😲 Kupovali jsme si jeden dohromady a bylo to tak akorát.

Jeden menší cupcake
To je výběr 😮
Co ale musím uznat, že mají v USA lepší, je zmrzlina. Ať už kupovaná ve vaničkách v obchoďáku, tak „kopečková“. Tady v ČR je v naprostý většině případů šizená, prášková, vodová. A když už je trochu lepší, tak předražená. Luxusní smetanovou zmrzku jsme chodili mlsat do Cold Stone Creamery. 🍦 Mají úžasný příchutě, zmrzka je krásně krémová, smetanová, z pravých surovin, žádný náhražky. Navíc si můžete vybrat ze spousty druhů nejen zmrzliny, ale i různých polev a posypek. Pokud držíte štíhlou linii, ale nechcete se vzdát zmrzliny, je výbornou variantou mražený jogurt. Ten jsme kupovali v Yogurtini. 🍨 Vyberete si velikost kelímku a sami si načepujete kolik a jaké příchutě chcete. Hned na začátek váš dietní úmysl dostane na frak, protože chcete ochutnat všechno, takže kelímek je vrchovatý. 😉 A celou dietu dorazíte opět nepřeberným množstvím polev a posypek, případně ovocem. 😊 Protože i na vrchovatě naplněný kelímek se ještě dá přidat velké množství dobrot. Třeba karamelovočokoládové želvičky byly můj favorit. Péťův zase tekutá nutela. 😋 Jogurt se platí na váhu, za dva plné kelímky jsme dávali kolem 15$.

Zmrzka z Cold Stone
Na jogurtíně
Jogurtína podruhé. Slint, slint. 😋
Hned vedle Yogurtini je prodejna čokoládových pralinek a ovoce v čokoládě Rocky Mountain Chocolate Factory. 🍫 Jablíčko v čokoládě jsem dostala hned na začátku za odměnu, kdy jsem sama musela vyřídit stěhováky. Bylo moc dobré, chuť sladké čokolády s nakyslým jablkem se výborně doplňovaly. 👍 Mívali stánky i na různých akcích, kde jsme byli, třeba na balonech nebo na oslavách Dne nezávislosti. Ale nedovedu si představit jíst to někde jinde než doma, protože jsem od toho byla upatlaná jak prase. Koupili jsme si i pár čokopralinek, ty mě ale zklamaly. 😒 Stály poměrně dost peněz, ale chutnaly všechny stejně, i když měly být různé příchutě a lecjaká čokoláda z Walmartu za čtvrtinu peněz je mnohem chutnější.

Jablíčko v čokoládě
Čokoládové pralinky
No a to je asi z dobrůtek všechno. Napsáním tohohle článku jsem přibrala minimálně 3 kila a naslintala dobrý 2 deci na klávesnici a na monitor. 😄 A to ještě budu vybírat fotky. 😲😉 Kromě nakupování oblečení je jídlo jedna z věcí, které mi opravdu chybí. A se slzou v oku vzpomínám na nepřeberné množství možností, co si dát k jídlu a přitom nemuset vařit.😈

Žádné komentáře:

Okomentovat