Blog pro rodinu a přátele, aby si mohli číst, co zažíváme.


Pokleslá zábava


(11.6.2018 Hrušovany u Brna, 28°C, jasno)

Samozřejmě, že jsme velmi sečtělí, každý týden navštěvujeme muzea a do kina chodíme pouze na nezávislé snímky, ale občas se i nám stalo, že jsme v televizi zahlédli nějaký komerční pořad. 😉 Hahaha. Neee, my jsme pravej mainstream. 😁 Sečtělí sice jsme, do muzea občas zajdeme, ale s těma nezávislýma snímkama to moc neklape. Na telku čučíme rádi a český divák by mohl jen tiše závidět, co všechno nabízí americká televize.😎


Prvních pár týdnů po návratu do ČR jsem byla vždycky překvapená, že na mě v TV mluví česky. 😄 A radostně jsem si užívala české filmy a pohádky, i reklamy a zprávy v hlavním vysílacím čase, že někdo ukradl kadibudku. 😉 Později už mi nabídka začala připadat jednotvárná, pořád se opakující a v současné době si vyberu na koukání máloco. Např. nabídka Prima Love, kde donekonečna točí uječenou Chůvu k pohledání, nudný Letiště, zastaralý McLoadovy dcery a totálně přiblblou tureckou telenovelu, je opravdu k pláči. 😭 A jestli si nějaký programový ředitel (určitě chlap) myslí, že ženy rádi takovéhle pořady, tak by asi potřeboval probrat pořádným průpleskem.

Doma máme jen digitální vysílání (cca 20 programů), ale i nabídka satelitů nebo kabelovky je na prd. V USA jsme měli kolem 300 programů, což je jako mazec, ale člověk stejně zjistil, že koukatelných je jen pár (po vyřazení asi padesátky španělsky mluvících, 20 sportovních, několika teleshoppingových a dalších asi 100 nezáživných 😄). Ale pořady na těch zbývajících stanicích aspoň stály za to. Nejraději jsem měla stanice A&E (zábava), TLC (pro ženy), HGTV (bydlení), MTV (srandičky), Animal Planet a National Geographic Channel (dokumenty), NBC, ABC a CBS (zprávy, realityshow). Koukala jsem určitě ještě na nějaký další, ale už si nepamatuju název. Zvládala jsem v angličtině, pro lepší porozumění s anglickými titulky. Aspoň jsem si rozšiřovala slovní zásobu.

Většina stanic má období, kdy vysílá jeden pořad. Po čase ho vymění a za dva měsíce se zaměří zase na jiný. Třeba 4 hodiny v kuse dávají za sebou několik dílů téhož seriálu. Další den začnou epizodou o jedno pozdější a nakonec přidají jednu novou. Další den zase jednu uberou a jednu přidají. A takhle pořád dokola. Zdá se to docela na palicu, ale má to i svoje výhody. Určitě během období stihnete vidět všechny díly a aspoň si zopáknete, co se dělo minule. 😉 Nevýhodou je, když vás zrovna daný seriál nebaví, tak se pak nemáte dva měsíce na co dívat. Lahůdkou jsou speciální víkendy, kdy dávají maraton nějakého vícedílného filmu, třeba Harryho Pottera nebo Stmívání. V pátek odpolko začnou a až do nedělního večera točí všechny díly pořád dokolečka.

Zajímavostí je, že se začíná přesně na čas. Když je v programu 15:00, tak přesně v 15:00:00 to vypukne. Žádný, jak tady, že když to má začínat ve 20:00, tak mám ještě čtvrt hodiny reklam na nachystání sváči. 😉 Ale nebojte, o reklamy nepřijdete. V každým pořadu jich je pořádná dávka, jenom to mají tak přesně napočítaný, aby jim to do toho stanoveného času vyšlo. Reklamy jsou stejně blbé jako naše a někdy je vrznou třeba před poslední dvacetivteřinovou scénu z celého filmu. 😮 Časem jsem se naučila odhadovat, kdy už asi budou (bývaly ve stejnou dobu) a v tu dobu jsem si šla na záchod, nebo umyla kousek linky, zkontrolovala emaily a tak.

Teď vám popíšu pořady, na které jsem se dívala nejradši a které mi tady v ČR fakt chybí, abyste viděli, že i TV může být veeeelmi zajímavá. 😄 Úplně nejvíc nejoblíbenější byl My 600-lb Life. V každém dílu je příběh jednoho člověka, který se snaží zhubnout. Jak jste určitě poznali podle názvu, jedná se o pořádné těžkotonážníky. Lidi, kteří mají 300kg a víc. 😲 Často už jenom leží na posteli, protože nejsou schopní chůze nebo jakékoliv jiné činnosti. Na začátku vždycky ukázali, jaký vedou život, co všechno za den zprasí, jak se potýkají s problémy. Pak jedou do Houstonu za doktorem Nowzaradanem (je to takový roztomilý skřítek, co ale vždycky uhodí hřebíček na hlavičku a pěkně se jim popitvá ve svědomí 😎), který jim dá za úkol zhubnou nějaká kila. Když to dokážou, udělá jim operaci žaludku a pak můžou hubnout dál. Kamery tlouštíky sledují jeden rok, jestli to dokážou nebo ne.

Hned v závěsu oblíbenosti je reality show Married at First Sight (Osvatbení na první pohled). Experti vyberou z přihlášených zájemců 3 chlapy a 3 ženský a spárují je. Nachystají jim svatbu, na které se oni uvidí úplně poprvé v životě. Takže u oltáře to probíhá asi takhle: „Ahoj, já jsem Tim. Ahoj, já jsem Karen. Berete si Tima? Ano. Berete si Karen? Ano“. 😄 No a od té doby jsou manželé. Jako doopravdy, právoplatně. Jedou na líbánky, sestěhují se k sobě a mají šest týdnů na to, aby se poznali. Ve finálové epizodě oznámí, jestli spolu chtějí zůstat nebo ne. Já ráda happyendy, takže jsem vždycky všem fandila, aby spolu zůstali, ale úspěšnost je tak maximálně jeden pár za sérii.

V další reality show šlo taky o svatbu, ale trochu jinak. Jmenuje se 90 Day Fiancé (90 dnů zasnoubení) a je o tom, jak si Američan/Američanka berou cizinku/cizince. Seznámí se na seznamce, cizák dojede, uvidí se naživo, tři měsíce spolu žijí. Když to klape, tak se vezmou, čímž cizinec získá právo na pobyt, když ne, tak odfrčí domů. Nechci tvrdit, že všichni (pár světlých opravdu zamilovaných vyjímek by se našlo), ale ve většině případů je na těch cizákách jasně vidět, že hlavní motivací je, dostat se legálně do Ameriky. 😒 Amíci, nevím, jestli to nevidí, nebo je jim to fuk, hlavně, že si někoho najdou. Některé páry ale mluví za vše. Např. asi 55 let starý Američan a 20-ti letá Filipínka. Nebo sice mladá ale totálně ošklivá a tlustá Američanka a namakaný pohledný Egypťan. Případně umělohmotná Ruska a velmi bohatý, ale neatraktivní Američan. Mezi všemi vyčníval mladý hezký Tunisan, který si vzal docela ošklivou starší paní a hned, jak získal papíry, odstěhoval se od ní na Floridu a balil tam mladý hezký kočky. A paní stále doufala, že to je jen nějaký omyl, že se zase vrátí. 😣 Jako opravdu jsem koukala, co všechno je možné. 😲

Svatby jsou mé oblíbené téma, takže do mých nej pořadů patří ještě Four Weddings a Say Yes to the Dress. Four Weddings zkoušeli i tady v ČR, ale po dvou sériích to stopli. Hlupáci. 😒 Čtyři nevěsty si jdou navzájem na svatbu a bodují si šaty, jídlo, obřad, atmosféru,… Výherkyně dostane svatební cestu. Say Yes to the Dress je show ze salonu se svatebníma šatama. Nevěsta s doprovodem (cca 2 – 10 lidí) si jde zkoušet svatební šaty. Personál obchodů jí ukazuje všechno možný, ona zkouší, doprovod hodnotí a nakonec si jedny vybere (a nebo taky ne 😉). Jedna nevěsta jde na zkoušku už vybraných šatů a nakonec se ukáže přímo jedna svatba. Ve speciálních dílech se vybírají šaty pro družičky nebo je třeba výprodej minulé kolekce. Salon je totiž dost drahý, šaty stojí minimálně 2000$, většinou spíš 6-8000$. Někdy i třeba 15-20000$. 😱 Jj, najdou se i tací, co dají za šaty půl milionu.😉

Tentokrát jediná fotka, protože TV jsem nefotila 😉. Zrovna dávají Say Yes to the Dress.
Kopec srandy si užijete při sledování Ridiculousness. To je něco jako naše Natoč to!, akorát nejde jen o prosté pouštění vtipných videí, ale pořad hodně pozvedá jeho moderátor Rob Dyrdek, který k videím přidává své vtipné komentáře. Případně jeho dva pomocníci Steelo Brim a Chanel West Coast, která má naprosto jedinečný smích. Videa jsou vždycky roztříděná do bloků podle témat a prokládají je rozhovory s pozvaným hostem.

Hodně ráda jsem měla pořad Pittbulls & Parolees. Sledoval osudy útulku pro pitbuly, ve kterém jsou zaměstnáváni propuštění vězni. Útulek řídí svérázná paní Tia (její manžel je samozřejmě ve vězení a samozřejmě nevinně 😉) se svými dětmi. V každém díle je nějaká záchranná nebo odchytávací akce, nějaká psí adopce a taky trochu vhled do běžných činností útulku a života celé rodiny. Reality show už má 9 serií, tzn. natáčí se už 9 let, takže jsme stihli vidět, jak útulek postihlo několik požárů, protože sídlil na suchém místě v Kalifornii. Jak se přestěhovali do New Orleans, kde je zase pro změnu několikrát vyšplouchla povodeň. Jak každodenně bojují s nedostatkem financí na provoz. Jak se Tiiny děti stihli oženit/vdát. Jak se někteří vězni nenapravili a museli zpět do vězení. A spoustu dalších a dalších osudů.

Opravdu zajímavý pořad je Beyond Scared Straight. Myslím, že tady by asi ani nic takového neprošlo. 😉 To je taky reality show a jejím cílem je prevence dětí před kriminalitou. Akorát trochu drsnějším způsobem. 😈 V každém díle je vybráno 5-10 dětí, které už jako teenageři mají problémy se zákonem (užívání drog, šikana, násilí, krádeže) a ty jdou na den do vězení mezi normální kriminálníky. Dostanou vězeňský obleček, musí dodržovat pravidla, poslouchat dozorce, jíst místní stravu,… Prvně jim to tam jen ukazují, vězni na ně hulákají zpoza dveří, ale pak je na ně i vypustí. 😲 Dotknout se jich sice nesmí, ale pěkně je vždycky vydeptali, hajzlíky jedny. 😎 Můžou na ně řvát, vyhrožovat jim a tak. Pak se jim snaží promluvit do duše a smraďoši slibujou, jak se napraví, protože tady nechcou skončit. Nakonec ukazují stav po půl roce, jestli se opravdu napravili. Spousta jich začne sekat latinu, ale některé případy jsou nenapravitelný.

Ještě hustější je pořad Intervention. Sem se hlásí rodina, jejíž člen má problémy s drogovou nebo alkoholovou závislostí a oni mu chtějí pomoc. Sám ten člověk neví, že to je tenhle pořad. Většinou jim nakukají, že natáčí dokument o závislácích. Prvně představí jejich život, jak se dostali na scestí. Následuje pár opravdu surových záběrů ze současnosti. Jak si píchají, jak si na drogy vydělávají, jak se totálně sjetí válí na veřejných WC a podobně. Mezitím ostatní členové rodiny chodí k poradci, který to s nima rozebírá, radí jim, jak se k tomu závislému člověku chovat a nakonec na něj udělají přepadovku. Sejde se celá rodina, feťáka zavřou s nima do jedný místnosti, kde mu všichni čtou připravené dopisy a snaží se ho přimět nastoupit na léčení. Musí se rozhodnout hned a rovnou odjet na odvykačku. Tam jsou 3 měsíce a nakonec ukazují, po delším čase, jestli to fakt zvládli nebo ne. Někteří na léčení ani neodjedou, jiní od tama třeba po týdnu utečou, pár jich léčení dokončí, ale po návratu domů zase relapsují. Ale našlo se i pár světlých vyjímek, které to dokázaly a dodneška jsou čistý.

Z detektivních pořadů jsem měla nejradši COPS, The First 48 a ještě jeden, u kterýho si nepamatuju název. Všechno opět byly podle pravdy, reality show, ne seriály podle scénáře. COPS dávají teď i tady v ČR na Prima Krimi pod názvem Policie v akci USA a ukazují běžné zásahy policistů. Policejní honičky, zatýkání drogových dealerů, domácí násilí, střelbu a tak. Nejradši mám, když se snaží někdo utíkat s pouty na nohou. 😂 The First 48 je o vyšetřování závažných trestných činů od jejich nahlášení po dobu 48 hodin, kdy je největší pravděpodobnost vypátrání pachatele, než vychladnou všechny stopy. Ten poslední byl spíš dokument o nějakém zločinu, jak ho řešili, koho podezřívali, je tam i soud a jak porota nakonec rozhodla. Tvůrci pořadu netvrdí, že odsouzený je opravdu vinný, obrázek si má udělat každý sám podle předložených důkazů.

Je spousta lidí, kteří by se přáli dostat se do USA a najít tam lepší život. Zejména ze států, kde na tom nejsou úplně dobře (Mexiko, střední a jižní Amerika).  Mají pěknou příležitost přes jižní hranici USA s Mexikem, která není vzhledem k její velikosti 100% střežená. A tak se o to často pokoušejí. Kromě přechodů lidí je velmi časté pašování drog. Dokumentární seriál o této problematice se jmenuje Boarder Wars (Hraniční válka) a mapuje činnost hraniční policie. Ať už přímo v terénu nebo na hraničních přechodech. Člověk by ani nevěřil, jak jsou pašeráci vynalézaví, kam všude dokážou drogy nacpat. Nebo jak dokážou být bezcitní, když od zoufalých chudáků vyberou veškeré peníze a pak je nechají napospas někde v poušti. Podobný byl ještě jeden dokument o kontrolách na letištích, ten si ale nemůžu vzpomenout, jak se jmenoval.

Válku mají v názvu ještě další pořady. Jedním z nich je Parking Wars, kde ukazují práci zaměstnanců radnice v různých městech, kteří mají za úkol pokutovat špatné parkování. Tady je asi nejzajímavější, jak jim ty lidi nestydatě lžou a myslí si, že ten pochůzkář je asi úplně tupej. Nebo jak se s nima hádají, jak kdyby si ty pravidla vymysleli, místo aby uznali svou chybu. Druhý pořad máte možnost vidět i v ČR na Nova Action (ale s příšerným dabingem 😕). V originále Storage Wars, v ČR pod názvem Válka skladů. Američani hodně využívají pronájmu skladů, kam hromadí všechno svoje harampádí. Časem přestanou platit a majitel má možnost takovéhle nezaplacené sklady vydražit. Toho využívají podnikavci, kteří doufají, že najdou něco cenného. V TV to vypadá idylicky. Zaplatí třeba 200$ za sklad a najdou v něm věci hypoteticky za 1000$. No jo, ale pak už neukazují, že by se jim něco z toho podařilo opravdu prodat a zpeněžit.

Podobné podnikavce ukazuje i show Hardcore Pawn. Ty už to ale mají víc vytuněný. 😉 Je to o chlapovi (slizák), jeho synovi (ještě větší slizák) a dceři (uječená protivná kravka) 😄, kteří v Detroitu provozují zastavárnu. V Detroitu, kde je jedna z nejvyšší míry nezaměstnanosti a kriminality, k tomu mají krásné podhoubí. Pořad ukazuje, jak se dá krásně profitovat i z chudoby a kriminálních činů a ještě u toho vypadat jako vážený podnikatel.

Často jsme se taky koukali na pořady o bydlení. Nejradši jsme měli Flip or Flop. Manželský pár koupil za levno dům, úplně ho zrekonstruovali a pak ho prodávali i se ziskem. Nebo House Hunters, kdy si někdo chtěl koupit nemovitost, řekli, kolik mají peněz a co by si představovali. Nabídli jim tři možnosti a oni se pro jednu rozhodli.

Když jsem náhodou měla sportovního ducha, ráda jsem se dívala na American Ninja Warrior nebo na Spartan Race. Oboje už dávali i tady. V Ninjovi soutěží 100 lidí na velmi těžké překážkové dráze, postupně vypadávají. V každém kole jsou překážky těžší a těžší, až nakonec zůstane jen jeden, který vyhraje titul ANW. Spartan Race je soutěž jednotlivců nebo týmů v docela hardcore běhu s různými překážkami.

O svéráznosti, na kterou u nás nejsme moc zvyklí, pojednávají dvě reality show. První Extreme Couponing je o bláznech (to fakt nejde říct jinak 😉), kteří propadli nakupování s kupony ve slevách. V USA totiž frčí kuponky, které vám chodí do schránky nebo je najdete v novinách a díky nim můžete danou věc mít zadarmo, občas se ještě stane, že naopak obchod zaplatí vám. Není to totiž jak v ČR, kde se slevy a akce nesčítají, ale právě pokud jste šikovní, můžete si kupony nakombinovat a neplatit nic. Tyhle lidi tomu věnují všechen čas, bufetí kupony i v popelnicích, po večerech vystřihávají a pak se vydají na velký nákup. A to opravdu velký, protože aby se jim to vyplatilo, musí koupit třeba 50 balení zubní pasty, 100 sklenic zavařených okurek nebo 200 krabic cereálií. Pár „sběračů“ pak věci věnuje na charitu, mají to jen jako výzvu, jak nejvíc ušetřit, ale většina z nich má doma skladiště s milionem položek, které nemůžou za celý život vypotřebovat. Nejvíc mě asi dostala malá holka (cca 13), která tím šikanovala celou rodinu. Když šli nakoupit, maminka si chtěla koupit koláč a ta holka jí řekla „dneska ne, mami, nemám na to kupon“. 😲 Jako fakt na hlavu.

Druhá show o bláznech se jmenuje Hoarders případně Hoarding: Buried Alive. Ta je o lidech, kteří hromadí věci, tak dlouho, že už vlastně ani nemají, kde bydlet. Ve vlastním domě se brodí přes tuny věcí. Ti lepší mají na procházení chodbičky, někteří ani to. Není vyjímkou, že spí přímo na těch věcech a díky tomu strašnému bordelu přes ně lezou švábi a různý jiný hmyz. Jednou jsem dokonce viděla, že už si tam udělala domeček i černá vdova. 😱 Nebo mají tak zaskládanou koupelnu, že se buďto nekoupají vůbec nebo se chodí mýt třeba na benzínku nebo do obchoďáku. Jejich blízcí jim tam zavolají uklízecí četu, ale hordiči se svých těžce nahromaděných věcí nechtějí vzdát, tak je úklid docela boj. U tohoto pořadu nedoporučuju jíst.😉

O napravování nepovedených plastik je pořad Botched. Dva vyhlášení plastičtí chirurgové přijímají pacienty, kteří mají za sebou zpackanou operaci. Často třeba chtěli ušetřit a jeli se nechat zoperovat do Mexika, kde jim to teda pořádně zmršili a teď mají každou kozu jinou, v zadku cement nebo chobot jak slon Jumbo. Oba doktoři jsou fakt machři a z totální zrůdy dokážou udělat zase celkem normálního člověka. 👍

Si asi říkáte, na jaký pokleslý věci jsem se dívala, ale náhodou to byla zábava. 😁 Určitě lepší než bezduchá Ordinace a Ohnivý kuře a já nevím, co ještě. Když už nic, alespoň člověk nakoukne do životů opravdových lidí a jejich výstřelků. Pak si aspoň připadáte krásně normální. 😇 Samozřejmě byla i spousta věcí, který jsem nedávala ani já. 😉 Třeba 19 Kids & Counting o rodině, která má 19 dětí a zdaleka nekončí. Představu harmonické rodinky poněkud narušil skandál, kdy se provalilo, že nejstarší syn obtěžoval některé svoje sestry. Případně reality show Sister Wives o mormonské rodině, kdy jeden chlap má 4 manželky. A spousta dalších. Ale určitě jsem si vybrala líp než tady. České televize se mají ještě hodně co učit. 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat