Blog pro rodinu a přátele, aby si mohli číst, co zažíváme.


Mumie, větráky a Mona Lisa


(25.4.2019 Sèvres, 16°C, zataženo)

Pro tento víkend jsme si k výletování vybrali Louvre. Minule jsme měli zvířátka a obchody, tak si tentokrát dáme trochu historie a umění. Louvre jistě všichni znáte. Je to jedno z největších muzeí na světě, najdete v něm cca 35 000 děl. 😮 Podle jednoho průvodce byste potřebovali minimálně 9 měsíců na to, abyste tahle díla shlédli úplně všechny.

Jeli jsme jako vždycky vlakem a metrem. Celkem pohodové cestování, zejména když už se v síti linek docela orientujeme. Navíc Naty má vlaky mnohem radši než auto, o to víc se vždycky těší. Jelo s námi i pár běžců s čísly, z okna muzea jsme jich pak viděli celý dav a doma na netu jsme se dočetli, že se zrovna konal pařížský maraton. Jsou to blázni. 😎 Ze zastávky metra jsme se vydali s davem. Všichni vypadali jako turisti a na zastávce Musée du Louvre předpokládám jinam, než my nepůjdou. 😉

BBB = Banda bláznivých běžců
Vchod jsme trefili správný – pro ty, co mají lístek z internetu (1 za 17€, Naty 0) – v podzemí v nákupním centru. Kdo si kupuje až na místě, musí stát frontu venku u pyramidy. Během dne jako všude narostla tahle fronta do pěkné délky. 😲

Čekali jsme jen chvíli a to nás ještě předběhly 3 skupiny šikmookých zájezdníků (nájezdníků 😄). Nevím proč, ale skupiny mají přednostní vstup. Já bych je naopak dala až nakonec, protože všude všechno zacpou. 😄 Pak jsme museli projít bezpečnostní prohlídkou. Batoh do scanneru a my přes rám, plus musí mít člověk rozepnutou bundu/mikinu, aby bylo vidět, jestli nemá něco na těle. Všichni jsme prošli. Ufff. 😌 Trochu jsme se obávali, že nám najdou sváču pro Naty, protože v muzeu je zákaz jíst i pít, ale flašku s vodou a Brumíky jsme poschovávali po kapsách, takže je neobjevili. Na kontrolu vstupenek jsme byli hned třetí, takže pohoda.

Pod skleněnou pyramidou
Doma jsme se shodli, že nás nejvíc zajímá renesanční umění a egyptský vykopávky. Natálce jsme slíbili mumie, moc se na ně těšila, i když neví, co to je, takže jako první jsme zamířili do oddělení Starověkého egyptského umění. Některý vystavený kousky jsou prťavý (šperky, figurky, nástroje), jiný naopak obří (sarkofágy, zdivo z chrámů, sochy,…). Každopádně mají tam toho opravdu mrak. My jsme šli hlavně po zvířátkách všeho druhu, aby z toho měla něco i Naty. Mumie se jí docela líbily, říkala, že dělají hají a zdravila je.

Naše výprava v Louvru
Péťa s pravou mumií
Strážci hrobky
Sfinga
Největší úspěch ale měly větráky zabudované v zemi. Pořád si na ně stoupala a radostně výskala, jak jí vlajou vlásky. Já s Péťou jsme samozřejmě museli taky, jinak by se dál nešlo. Mámo sem, táto sem a Naty sem. Tak jsme tam všichni tři stáli na větráku a smáli se a kolemjdoucí lidi si asi mysleli, že jsme magoři, co si myslí, že větrák je nějaký umělecký dílo. 😄 Když jsme chtěli popojít do další místnosti, museli jsme vždycky slíbit, že bude další větrák, jinak tam stojíme ještě dneska.

Malá Marilyn Monroe
Jako další jsme si prohlídli výzdobu královských pokojů, nádherné malby na stropech, nábytek, nádobí, šperky a obrazy a dostali jsme se do křídla, kde je vystavená i Mona Lisa. Když jsme viděli ty davy, co se tam valily, tak jsme měli chuť to otočit a Monu Lisu vynechat. Dosud jsme všude byli jen s dalšími pár návštěvníky. Ale co by to bylo za návštěvu Louvru a samotné Paříže, kdybychom ten nejslavnější obraz neviděli.

Abychom mohli projít, musel Péťa občas nahlas dělat „tůtůtůtůtů“. Lidi se báli, že je to nějakej blázen, tak nám vždycky radši uhli. Ono to ale jinak nešlo – s kočárem, přes schody, kde stojí dav lidí a všichni synchronizovaně civí a nikam nepostupují. K Mona Lise jsme se nakonec dostali, ale jen asi na 50 metrů. V té místnosti je jen tenhle jeden obraz a před ním se tísní obrovské množství lidí. Ani jsme se nesnažili prodrat blíž, vyfotili jsme se jen zdálky. Ale můžeme si říct „Viděli jsme Mona Lisu.“. 👍 Já osobně celý ten humbuk kolem nechápu. Myslím, že je v muzeu spousta mnohem hezčích a zajímavějších děl. Cestu davem s tůtáním jsme museli absolvovat i zpátky, protože druhá odchozí chodba byla uzavřená.

Královské pokoje
Davy houstnou
Tááááámhle vzadu je ta slavná Máňa Líza
Naty byla celou dobu moc hodná. Na to, že to vůbec nebyla aktivita pro děti nějak zajímavá, chovala se naprosto vzorně. Na nic nesahala, nic nerozbila (uuuuuuf, to bysme se asi do konce života nedoplatili 😉), nekřičela, nevztekala se. Sváču jsme jí dali natajno mezi výtahem a záchodama, kde nikdo nebyl. Občas ťapala, občas ju Péťa nesl, aby viděla, jindy jela na kočárku. Fakt chválím. Nechtěli jsme to ale přehnat, takže i když jsme muzeum ještě neviděli celé, asi po dvou třetinách jsme se vypravili domů. Zbytek dáme někdy příště, třeba to za ten rok ještě stihneme. 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat